Holistisch Buikdansen

Holistisch buikdansen maakt dat je weer gaat leven vanuit de wijsheid van je baarmoeder, bekken en je hart.

Holistisch buikdansen is heerlijk. Het kan helpen je vrouwelijk potentieel, innerlijke wijsheid en kracht te ontwikkelen, de levenskwaliteit te verhogen en een meer vervuld leven te leiden.

Saida Désilets: "Door taoistische oefeningen zoals bekkenbodemoefeningen, buikdans en meditatie kun je genieten van betere (seksuele) relaties, meer levenslust en een grotere orgastische potentie".

Maitreyi D. Pointek: “Dansen kan vrouwen enorm helpen zich in de stroom van hun energie onder te dompelen; sensueel dansen, louter uit plezier, om van zichzelf te genieten, om de eigen energie aan het stromen te brengen en sensualiteit toe te laten”.

Elke buikdansbeweging is een kwaliteit op zichzelf.

Geschiedenis van de Buikdans

Het buikdansen is een van de oudste dansvormen ter wereld. Andere benamingen zijn Raks Sharki en Oriëntaalse dans, Arabische dans, dans van het Midden Oosten, Dans du Ventre. De oriëntaalse dans is afkomstig uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de Arabische wereld en heeft zich verder ontwikkeld. Sindsdien is het buikdansen overgewaaid en in vele andere landen uitgevoerd.

Dat de dansvorm juist in de Arabische cultuur tot bloei kwam lijkt tegenstrijdig. Het domein van de vrouw was en is nog steeds afgeschermd van de buitenwereld door cultuur, geloof en onderdrukking. Daarom zochten vrouwen onderling steun en contact bij elkaar en konden hun kracht en creativiteit kwijt in dans en muziek. Daar waren geen mannen-ogen en taboes. Dat gaf de vrouwen de mogelijkheid om op een natuurlijke wijze een sensuele en tegelijk krachtige dansvorm ontwikkelen die door en door vrouwelijk is.

Verschillende buikdans stijlen

De buikdans kent verschillende stijlen. Enkelen daarvan die ik hier noem zijn: Saidi, Turks, Baladi, Klassiek Egyptische, Tribal, Khaleegy en Ghawazee . Zie de Baladi-stijl en de Klassiek Egyptische stijl hieronder toegelicht.

De Baladi-dans maakt veelvuldig gebruik van aardse, neerwaartse bewegingen. De energie zit laag en er wordt vooral gebruik gemaakt van heupcombinaties met buik en bekken. De baladi is bij uitstek een improvisatiedans waarbij het doorvoelen van de muziek essentieel is. Er wordt gespeeld met vertraging van bewegingen en verrassende accenten.

“De ziel van de buikdans”

De baladi wordt ook wel de ziel of het hart van de buikdans genoemd. De danseres danst in het moment, in dialoog met de muziek en laat gelijktijdig los om haar eigen stroom te volgen.

De Klassiek Egyptische stijl is een gracieuze dansstijl en kent elementen van het klassiek ballet; mooie lange en sierlijke armbewegingen en arm-poses, lichtvoetig; variatie aan draaiingen en looppassen, verfijnde heupbewegingen, gecombineerd met shimmies en accenten.

De oriëntaalse dans is er voor elke vrouw ongeacht haar leeftijd. Met deze dans werkt ze aan zichzelf en haar ultieme vrouw zijn. Bewegingen van buik, schouders, borst en heupen, zorgen voor een uitstraling die sensueel, zacht, krachtig, gevoelig, dynamisch en gracieus is.

Spanning en ontspanning

In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is de buikdans geen isolatiedans. De bewegingen kunnen er geïsoleerd uitzien, maar bij iedere beweging worden alle lichaamsdelen gebruikt om te spelen met allerlei verhoudingen van spanning en ontspanning.

In het hele lichaam zit energie, die is voor het ongetrainde westerse oog vaak moeilijk te zien, maar waar jij je als danser steeds meer bewust van bent en wordt.

De sensuele vrouw

Voel je als vrouw vrij om je sensualiteit te leven

We leven in een patriarchale leefgemeenschap. Bij ons in het Westen is deze vorm weliswaar mooi verpakt en in het Oosten duidelijk zichtbaar en direct.

De levendige, passionele en sensuele vrouw

Een vrouw die leeft vanuit haar vrouwelijke essentie is niet meer futloos, zwak of in een burn-out. Hoeft geen hoge hakken en maatje 36 na te streven om zich mooi te voelen. Zij voelt zich verantwoordelijk voor het welzijn van haarzelf.

Dit betekent dat haar lichaam en geest in balans zijn. Een ritmische afwisseling van actie en rust in het dagelijkse leven. Daarnaast en vooral staat deze vrouw midden in het leven omdat zij met haar authentieke zijns kwaliteiten anderen inspireert en voedt. Zij is in volledige overgave een levendige, passionele en sensuele vrouw.

Vele vrouwen verbergen, generen zich voor hun heerlijke vrouwelijke essentie, of laten deze zien op een hele over schreeuwerige manier. Sensualiteit wordt vaak geassocieerd met seksualiteit en dat wordt vaak weer gezien als iets objectueels en pornografisch.

“Sensueel en orgastisch”

Als we kijken naar het welzijn van de vrouw dan is ze vanuit haar natuurlijk staat sensueel en orgastisch, haar innerlijke stroom volgend. Sensualiteit heeft te maken met de eigen levensenergie, je natuurlijke onuitputtelijke bron. De woeste diepe oceaan binnen in je, eindeloos krachtig. Dan wild en onstuimig, dan spiegelend kalm. Sensualiteit is ook een zintuigelijk genieten en openen; van een roodborstje, een ontluikende bloem, prachtige dauwdruppels op het gras in het vroege ochtendlicht.

Toe-eigenen en her-inneren

Het weer toe-eigenen, her-inneren van je basis energie, je sensualiteit zonder het toe te schrijven aan iets louter seksueels. Ik gebruik hiervoor mijn holistische visie toegepast op de buikdans. Dit is voor mij de manier om meer in mijn lijf te komen, levenslustiger te zijn en mijn ultieme vrouwelijkheid te ervaren.

Vrouwen Tao

Inspiratiebronnen zijn de “Godinnen in elke vrouw” van Jean Shinoda Bolen. Maitreyi D. Pointek, “De Tao van de vrouwelijke seksualiteit”, “De Sensuele Vrouw” door Saida Désilets.

Met behulp van vrouwelijke taoïstische oefeningen gebruik ik het energetisch bewegen voor het op gang brengen van een sensueel, orgastisch, krachtig, vernieuwend en zelf genezend lichaam.

Godinnendans

Buikdans is van oorsprong een godinnendans en werd door de priesteressen uit de oudheid voor mythologische, heilige en spirituele doeleinden gebruikt en toegepast. De essentie van de godinnendans was het opwekken en cultiveren van seksuele energetische energie vanwege de helende, geneeskrachtige en machtige werking ervan.

Klara Adalena; "Oorspronkelijk, was elke vrouw een priesteres".

Bewust van je energie

De echte buikdans is niet zozeer een dans waarbij je spierkracht gebruikt, als wel een energetische dansvorm waarbij je danst met je levensenergie en deze ook meer in balans brengt. Bij iedere beweging wordt het lichaam als instrument gebruikt om te spelen met allerlei verhoudingen van spanning en ontspanning, vertragen en met “frozen moments”. In het hele lichaam zit energie, waar jij je als danser steeds meer bewust van bent en wordt.

Lichaamswerk en bewegingskwaliteiten

Naast de Oriëntaalse dans ben ik me gaan verdiepen in emotioneel lichaamswerk, oftewel lijfwerk in het Osho Meditatie Centrum Wajid en op Venwoude.

Lichaamswerk is in het bijzonder een actieve meditatievorm. Deze heb ik gekoppeld aan allerlei buikdansbewegingen.

Leren luisteren naar je lichaam

Lichaamswerk gaat uit van het idee dat iedere impuls of beweging een kwaliteit is en iets wil zeggen. Bewustwording van de wijsheid van het lichaam, te leren luisteren en accepterend te doorvoelen naar wat je lichaam je te vertellen heeft. Daardoor komt er meer potentie vrij tot je beschikking.

Het is helend en bevrijdend om van binnenuit de bewegingskwaliteiten ervaren, intens neer zetten en dansen. Verder gebruik ik deze vorm van dynamisch bewegen in mijn lessen om een betere doorstroming in het lijf te bewerkstelligen, als grondingsoefeningen en voor de warming-up.

Geluid maken

Het gebruik maken van geluid, gecombineerd met bewegingen in de dans, brengt je dieper in contact met lichaam en ziel. Geeft expressie en uiting aan je stem, werkt stem bevrijdend. Versterkt het sensitieve en orgastisch lichaam. Zalig! 

Godinnenleer

De visie dat iedere vrouw de archetypische kwaliteiten en eigenschappen van de godinnen in zich draagt neem ik hier als uitgangspunt.

De archetypische godinnen zijn als mensbeeld bruikbaar om allerlei eigenschappen en kwaliteiten te herkennen, maar vooral in deze context ook bedoelt om onmisbare krachten in onszelf te ontwaren en door middel van holistisch buikdans bewegingen op te roepen. Inspiratiebron; Jean Shinoda Bolen – “Godinnen in elke Vrouw”.

Orgaankwaliteiten

De stralende zon

De “Orgaanpsychologie” door Agnes van Enkhuizen. De organenleer vanuit de visie van Rudolf Steiner. Elk orgaan heeft z’n eigen “psyche”, kwaliteiten, eigenschappen en gevoelens. Door bewust een orgaan in te zetten in dans en beweging versterk je de helende werking ervan. Vanuit het hart, de bewegingen doorvoelend te dansen.

Zo staat bijvoorbeeld de alvleesklier in verbinding met onze zonnevlecht, gelegen ter hoogte van het middenrif tot de navel. Deze staat voor vreugde en macht, te genieten van het leven en het leven vorm te geven waar jij voor staat, als stralende middelpunt in de wereld te staan.

Antroposofische geneeskunst

Het wezen van kleur, vorm en gebaar.

Van huis uit ben ik sociaal kunstzinnig therapeute. Ik heb altijd gevonden dat buikdansen hier heel nauw bij aansluit. Waarbij ik vooral werk met eigenschappen van kleuren, vormen en gebaren. Denk bijvoorbeeld aan staccato-bewegingen. Aardse en krachtige bewegingen die het innerlijk vuur aanwakkeren, en kwaliteiten als doelgerichtheid en helderheid versterken. Verbindende en helende kwaliteiten door ronde bewegingen, zoals zachtheid en ontvankelijkheid.

Om meer in contact te zijn met de zinnelijkheid, sensitiviteit en bezieling in de dans, maak ik gebruik van de antroposofische zintuigleer. Zij heeft een verrijkende kijk op onze huidige 5 zintuigen en voegt er zelfs 7 zintuig dimenties aan toe. Het mensbeeld wordt daarmee in een ruimer kader geplaatst.

Een kosmisch gorienteerde psychologie van Willem Frederik Veltman legt verbinding tussen de kosmische werking van planeten en hoe deze doorwerkt en zichtbaar is bij psychische kwaliteiten van mensen en de menselijke organen. "Liefde, schoonheid en overgave", Venus. "spiegeling, verborgenheid, herhaling", Maan.


 


 

Wil je meer informatie over Holistisch Buikdansen

Schroom niet om contact met me op te nemen


Wil je meer informatie over Holistisch Buikdansen

Schroom niet om contact met me op te nemen